sqen

Muze

Muzeu Historik i qytetit

Është i vendosur në shtëpinë e patriotit shkodran Oso Kuka. Ai ishte një kapiten legjendar i rojës kufitare i cili në 1862, pas një ndjekjeje dhe rrethimi në Kalanë e Vranjinës, i rrethuar nga armiqtë dhe pa rrugëdalje, në vend që të dorëzohej, u hodh në erë kullën bashkë me bashkëluftëtarët e tij duke shkaktuar me dhjetra viktima mes trupave malazeze. Falë gjestit të tij, malazezët nuk e morën në zotërim kalanë edhe për një kohë të gjatë.

Aspekti më interesant i koleksionit mbase përfaqësohet nga fakti që muzeu është vendosur në një shembull të shkëlqyer të arkitekturës tradicionale shqiptare. Në fakt është një ndërtesë dykatëshe (mbi dyqindvjeçare) në fund të arrugës “Oso Kuka”. Në katin përdhes është pavijoni i arkeologjisë dhe pinakoteka, ndërsa në katin e dytë është sektori i etnografisë dhe biblioteka e muzeut. Muzeu ekspozon njëseri objektesh nga periudha të ndryshme dhe zotëron një koleksion prej 2700 dokumentesh, objekte dhe relike me vlera të mëdha historike.

Adresa: Rr. Oso Kuka. Orari 09:00 – 15:30; Mbyllur të dielën; Bileta 150 lek

[wp1s id=”10389″]

Muzeu Kombëtar i Fotografisë Marubi

Muzeu i përuaruar në 2016, gjendet në rrugën këmbësore “Kolë Idromeno” dhe përmban një thesar të vërtetë kulturor të rëndësishëm jo vetëm për Shqipërinë por edhe për kulturën Europiane. Koleksioni i negativave prej xhami dhe filmi fotografik (mbi 500 000 të tilla), me vlera të rralla historike dhe kulturore shtrihen në një periudhë kohore rreth 100 vjeçare dhe përbëhet nga fotot e realizuara nga familja Marubi, Pici, Rraboshta, Jakova, Nenshati etj.

Një galeri personazhesh, kostumesh, peisazhesh, skenash të jetës së përditshme dhe ngjarjesh historike janë përjetësuar dhe presin të vizitohen dhe të admirohen. Një zonë multimediale ju krijon mundësinë vizitorëve që duan të njohin më në thellësi identitetin historik dhe kulturor të Shqipërisë.

Tel: 022 400 500, Orari 9-17, Mbyllur të Hënën Hyrja 700 leke (5 Euro)

[wp1s id=”10441″]

Vendi i Dëshmisë dhe Kujtesës

I konceptuar dhe ndërtuar si hapësirë muzeale në Shtator të 2014, sot është një muze i dedikuar viktimave të regjimit komunist, ku pjesa më emocionuese janë qelitë origjinale tw burgosjes të ish Degës së Punëve të Brendshme. Eksponatet e muzeumit ilustrojnë përmes dokumentave origjinalë të kohës persekutimin komunist në qytetin e Shkodrës, kryengritjet e para antikomuniste, gjyqet ushtarake, persekutimin e klerit, internimet, arratisjet dhe dënimet. Misioni i muzeut është që të kujtojë të kaluarën, por jo vetëm, është të hedhë një vështrim në aspekte të burgosjes për arsye politike dhe mekanizmave të kohës, të krijojë kulturën e memories historike të shoqëruar me fakte dhe prova, duke u fokusuar tek brezi i ri që të bëhen të vetëdijshëm për ngjarjet e së kaluarës dhe të bëhen pararendës në ndërtimin e një shoqërie të lirë dhe demokratike.

Orari: 9 am – 3 pm, Të Shtunën 9 am – 1 pm, Mbyllur të Dielën, Hyrja 150 lekë, 1 Euro

[wp1s id=”10305″]

Muzeu Dioqezan Shkodër-Pult

Muzeu Dioqezan lindi nga nevoja për të mbledhur, ruajtuar dhe vënë në dispozicion trashëgiminë historike që lidhet me besimin dhe kulturën e krishterë të komunitetit katolik, me theks të veçantë në territorin Arqidioqezës Shkodër-Pult. Itinerari muzeal është një konfrontim i vazhdueshëm me koleksionin muzeal: punime artisktike, objekte të shenjta, objekte të përdorimit personal dhe fetar, fragmente dokumentash dhe dëshmi të ndryshme. Museu është konceptuar si një rrugëtim tregues përmes seksioneve tematike, i shoqëruar nga një linjë kohore e cila ndahet në dy komponente kryesore: PLACES AND SIGNS IN TIME (the ground floor) and VOICES, FACES, TESTIMONIES IN TIME (the first floor). The location of the Diocesan Museum – in the southern side of the Cathedral under the highly imposant belfry – is significant in itself. The Cathedral, besides being an integral part of the narrative course of the Museum, is also part of the common history of all the samples of the collection. Furthermore, the Museum and the spaces of the Cathedral which have been recently object of renovation work, constitute a perfect fusion between two realities that complement each-other. Another fascinating element of the Museum, is the close connection with the other cultural places which are to be found in the territory of the diocese. During the itinerary, attention is drawn several times to the such places in order to make the Museum a part of a broader network in the territory.

Hours: 9 am – 5 pm, Admission: 100 lek.

[wp1s id=”10476″]