en

Klima

Në Shkodër, klima është mesdhetare në bregdet, me dimër të butë e me shi dhe verë të nxehtë me diell, ndërsa bëhet pak më kontinentale në zonat malore. Reshjet shkojnë në rreth 1.700 milimetra në vit në bregdet, dhe janë edhe më të bollshme në zonat kodrinore dhe malore në perëndim dhe veri, të ekspozuara ndaj erërave të lagështa perëndimore, shpesh kalojnë 2,000 mm në vit. Përgjatë bregdetit dhe fushave, regjimi i reshjeve kakterizohet nga reshje maksimale midis vjeshtës dhe dimrit dhe minimumi i reshjeve gjatë verës, ndërsa zonat malore dallohen për mot më të paqëndrueshëm dhe ku stuhitë janë të shpeshta edhe gjatë verës. Temperatura e detit në Velipojë është akoma pak e freskët në maj, ndërsa bëhet e pranueshme ose e këndshme nga qershori deri në tetor. Në Shkodër dielli shkëlqen rregullisht gjatë verës, sidomos në zonën fushore, ndërsa në stinët e tjera moti bëhet më i alternuar me periudha edhe të gjata me kohë të vërenjtur dhe reshje. Në zonat më të brendshme ose të mbrojtura të maleve klima bëhet pak më kontinentale, pak më e ftohtë në dimër dhe më e freskët në verë.

Source: https://www.meteoblue.com

Velipoja është më e përshtatshme për plazh në muajt e Korrikut dhe të Gushtit, muaj në të cilët ditët e vrenjtura dhe me shi janë të rralla dhe temperatura e ujit është më e ngrohtë. Për të vizituar qytetin e Shkodrës, periudha më e përshtatshme janë muajt e Prillit, Majit, Qershorit dhe Shtatorit meqenë se muajt Korrik dhe Gusht zakonisht karakterizohen nga temperatura mjaft të larta. Tetori ka temperatura të këndshme, por mund të jetë me shi, sidomos në pjesën e dytë të tij. Shtatori do të ishte muaji më i përshtatshëm për të vizituar të gjithë rajonin, që nga Alpet e deri në det.


Source: https://www.meteoblue.com

Çfarë të merrni me vehte.

Në dimër: rroba të ngrohta, pallto, pardesy ose çadër. Në zonat malore: rroba të ngrohta, xhup, kapuç, dorashka dhe shall. Në verë: rroba të lehta, bluzë me mëngë ose edhe triko për mbrëmjet në male.